Food Truck – co warto wiedzieć o tej formie działalności?

Food Truck 2

Gastronomia to branża, która od wielu lat notuje znaczący rozwój na terenie naszego kraju. Nic w tym dziwnego, ponieważ wielu ludzi lubi dobrze zjeść w podróży, w swoim czasie wolnym oraz innych sytuacjach. To właśnie dlatego jak grzyby po deszczu powstają różnego rodzaju bary szybkiej obsługi serwujące dania fast-food, a także restauracje specjalizujące się w serwowaniu bardziej wyszukanych potraw kuchni polskiej, europejskiej, orientalnej, itp. Ostatnimi czasy można zauważyć niesłabnącą popularność Food Trucków. Warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat takich punktów gastronomicznych.

Czym są Food Trucki?

Pod nazwą Food Truck kryją się specjalne punkty gastronomiczne, które są prowadzone na otwartej przestrzeni. Oznacza to, że klienci takich miejsc mogą zabrać jedzenie ze sobą i spożywać je bezpośrednio na ulicy lub też czasami dostępne są stoliki, krzesełka czy też parasole albo namioty w pobliżu takich punktów. Samo jedzenie jest przygotowywane i serwowane w specjalnej przyczepie lub pojeździe, którego tylna część jest przystosowana do prowadzenia takiej działalności. Przyczepa taka lub pojazd posiada więc ladę, sprzęt potrzebny do sporządzania różnych posiłków, specjalne okienko przez które podawane są dania i przyjmowana jest płatność, itp.

Zaletą food trucków jest to, że są one mobilnymi punktami sprzedaży. Oznacza to, że autem takim można zaparkować na różnego rodzaju placach, w parkach, na targowiskach oraz w innych miejscach, w których można prowadzić tego rodzaju działalność. Dla przedsiębiorców oznacza to brak konieczności opłacania lokalu (tylko miejsca pod pojazd, które jest znacznie tańsze) oraz możliwość docierania ze swoimi potrawami do wielu różnych miejscowości w Polsce i za granicą. Wiąże się to z pozyskiwaniem szerokiego grona klientów.

Jakie posiłki są serwowane w Food Truckach?

Jeśli chodzi o Food Trucki to można je spotkać w miastach, różnych parkach, na targowiskach czy też podczas zlotów takich pojazdów. W punktach takich serwowane są głównie dania fast-food oraz tak zwane jedzenie uliczne charakterystyczne nie tylko dla Polski, ale również innych krajów. Oznacza to, że klienci mogą zasmakować dań greckich, hiszpańskich, amerykańskich, orientalnych, azjatyckich oraz wielu innych. Oprócz typowych dań fast-food, w wielu Food Truckach są serwowane bardziej wyszukane potrawy. Każdy więc może znaleźć coś dla siebie, szczególnie podczas dużych zlotów takich pojazdów.

Jak widać, Food Trucki posiadają wiele istotnych atutów. Na szczęście łatwy dostęp do przyczep i pojazdów w amerykańskiej oraz innych stylizacjach sprawia, że coraz szersze grono przedsiębiorców decyduje się na taką formę działalności gastronomicznej.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.